W przyrodzie występuje pokaźny wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Dzisiaj każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia.
Czy wiedziałeś o takim zaimplementowaniu roślin?Zapewne wszyscy znają nad wyraz popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Lecz już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w sytuacji zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest także pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spomiędzy 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku albo w lesie. Dzisiaj sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Jadalne dziko rosnące rośliny na wyciągnięcie rękiKsiążka ta jest łatwym w zaimplementowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najszczególniej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich cechy odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je użyć. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury