Czy zajadając jogurt truskawkowy przeszło ci przez myśl, że ten cudowny czerwony kolor, to nie odcień truskawek, a sztuczny dodatek-czerwień koszenilowa A (E124), azowy barwnik? A smak coli czy nawet whisky, to karmel E150d, barwnik spożywczy powiększający ryzyko zachorowania na nowotwory? Ta książka uświadomi ci, iż większość producentów żywności, i to znanych ci marek jak Nestle, Coca -cola, Maggi, czy Wrigleys, dodaje do produktów toksyczne substancje chemiczne. Chemia w jedzeniu czyli nienaturalne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku nie są dla ciebie zdrowe. Ich nadmiar w diecie powoduje choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, alergie, namnażanie się komórek nowotworowych. Podrażniają także układ krążenia i trawienny, powodując wzdęcia, zaparcia, czy syndrom cieknącego jelita.
Zdrowe odżywianie, to świadome czytanie etykietyStarasz się zdrowo odżywiać i świadomie kupować produkty spożywcze. Czytasz etykiety. Studiujesz skład. Czy jednak wiesz, czym są udoskonalacze smaku, barwniki spożywcze, emulgatory i wszystkie dodatki z E-? Czy wiesz, jak wpływają na smak, strukturę i odporność jedzenia, a typowo na twój organizm? Z tej książki dowiesz się, czy aspartam, kurkuminy i maltodekstryna szkodzi. Jaki wpływ posiadają czerwień koszelinowa - E124, żółcień pomarańczowa E110 czy benzoesan sodu na twój organizm. Książka ujawnia wstydliwe sekrety sporych producentów żywności takich jak Nestle czy Coca - cola. Poznasz znaczenie wszystkich dodatków z E- i czym jestchemia w jedzeniu. Odkryjesz, że za alergiami, stanami zapalnymi, problemami z układem krążenia i trawiennym stoi właśnie chemia w pożywieniu. Nauczysz siępoprawnie czytać etykiety. Staniesz się konsumentem świadomym swych wyborów, który uniknie pułapek przemysłu spożywczego.
Jak chemia w jedzeniu: nienaturalne dodatki, barwniki spożywcze i ulepszacze smaku wpływają na twoje zdrowie?Autor analizuje działanie najpopularniejszych sztucznych dodatków do produktów spożywczych. Przybliża działanie aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemii w pożywieniu z chorobami układu krążenia i nowotworami. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i aspartam. A także, dlaczego gotowe dania mogą wywoływać poważne schorzenia układu trawiennego i wywoływać stany zapalne w organizmie. Autor ujawnia także wstrząsającą prawdę o chemii znajdującej się w uznanych poprzez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza dodatkowo, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.
Omijaj chemię w pożywieniu i kupuj świadomieZ książki dowiesz się, czymaltodekstryna szkodzi. Czy glutaminian sodu, E621, odpowiedzialny jest za choroby neurodegeneracyjne mózgu, chroniczny ból i alergie? Dowiesz się, czym się różni, ksylitol od erytrolu i stewii. Książka posiada staranną listę wszelkich nienaturalnych dodatków, barwników spożywczych i udoskonalaczy smaku. Ponadto wymienia produkty, w których się znajdują wraz z ich skutkami ubocznymi. W końcu odzyskasz zdrowie i kontrolę nad tym, co wprowadzasz do swojej diety, unikniesz chemii w pożywieniu, ponieważ poznasz wstydliwe sekrety producentów żywności.
Od dzisiaj będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu!