Burak suszony kryje w sobie sporo fantastycznych nieprzewidzianek odżywczych i zdrowotnych. Cykl suszenia polega tylko na odparowaniu wody. Warzywo pozostawia w sobie atrybuty świeżego odpowiednika. Burak suszony jest wspaniałym źródłem cennych minerałów takich jak: miedź, mangan, cynk, żelazo, magnez, potas, sód. Intensywny, kolor buraków to zasługa betaniny – silnego antyutleniacza chroniącego przed zgubnym działaniem wolnych rodników. Ze względu na obfitą zawartość kwasu foliowego buraki zalecane są kobietom, istotnie w czasie ciąży. Warzywo to mieści liczne witaminy. Witaminę C, wspomagającą odporność organizmu. Witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego, mięśniowego i pamięci. Oraz witaminy A, E, K odgrywające ważną rolę w korzystnym odżywianiu.
Burak suszony to idealna baza do przygotowania smacznych zup, a także idealny dodatek do wielu dań. Jest bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego albo czerwonego. Może na dodatek zagęścić sos pieczeniowy, dodając mu wyrazistego koloru oraz odrobinę słodszego smaku. Po ugotowaniu burak staje się miękki i w smaku nie różni się od świeżego odpowiednika
Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Jego częścią użytkową jest najczęściej spory, kulisty korzeń. Poza nim do spożycia nadają się w dodatku młode liście z korzeniami nazywane botwiną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.