Burak suszony kryje w sobie dużo fantastycznych niespodzianek odżywczych i zdrowotnych. Cykl suszenia polega tylko na odparowaniu wody. Warzywo pozostawia w sobie atrybuty świeżego odpowiednika. Burak suszony jest świetnym źródłem cennych minerałów takich jak: miedź, mangan, cynk, żelazo, magnez, potas, sód. Intensywny, odcień buraków to zasługa betaniny – silnego antyutleniacza broniącego przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Ze względu na obfitą zawartość kwasu foliowego buraki zalecane są kobietom, wyjątkowo w czasie ciąży. Warzywo to zawiera liczne witaminy. Witaminę C, wspomagającą wytrzymałość organizmu. Witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego, mięśniowego oraz pamięci., a także witaminy A, E, K odgrywające ważną rolę w korzystnym odżywianiu.
Burak suszony to nieprzeciętna baza do przygotowania smacznych zup oraz genialny dodatek do wielu dań. Jest bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego lub czerwonego. Może też zagęścić sos pieczeniowy, dodając mu wyrazistego koloru, a także odrobinę słodszego smaku. Po ugotowaniu burak staje się miękki i w smaku nie różni się od świeżego odpowiednika
Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Jego częścią użytkową jest z reguły duży, kulisty korzeń. Poza nim do spożycia nadają się również młode liście z korzeniami nazywane botwiną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.