lubisz kawę zaparzaną w dripperze V60, ale masz czasami ochotę na kawę o pełniejszym, mocniejszym smaku?
Jeśli szukasz perfekcyjnego zestawu do parzenia kawy typu „wszystko w jednym", nie musisz dalej szukać - pakiet Switch Server Set zapewni Ci to, czego potrzebujesz. Dripper Hario V60 jest korzystnie znany i uznany za zaparzanie perfekcyjnej kawy i można go znaleźć w kawiarniach na całym świecie.
W komplecie, poza dripperem znajduje się jeszcze karafka (server) o objętości 300 mililitrów i 40 papierowych filtrów, co kompletny zestaw do zaparzania. Aby podnieść precyzję, rozważ dodanie wagi, dzięki której uzyskasz spójne i powtarzalne wyniki.
Hario V60 Switch Immersion Dripper jest rozwiązaniem pośrednim między metodami przelewowymi a metodą immersji (czyli np. Tradycyjnym parzeniem w kubku lub we french pressie). Hario Switch to genialny sposób na eksperymentowanie z takimi cechami kawy, jak body i słodycz, przez zmianę czasu kontaktu kawy z wodą i poziomów ekstrakcji. Wytwarzany w Japonii komplet gromadzi szklany Hario V60 z odłączaną silikonową podstawą i "kranem" do regulacji prędkości przepływu i czasu kontaktu, a także papierowych filtrów.
W pakiecie znajdują się:
Dripper stworzony jest ze szkła, z któ®ego słynie producent Hario. Towarzyszy mu silikonowa podstawa z mechanizmem otwierania zaworu, do czego służy przycisk. Podciąga on stalową kulkę blokującą przepływ kawy.
Dripper Switch jest oczywiście kompatybilny z całą kolekcją akcesoriów Hario V-60.
Dripper Switch umożliwia wyjątkową powtarzalność. Działa jak zwykły dripper, jednak z tą różnicą, że to Ty decydujesz kiedy otworzyć zawór i pozwolić kawie przepłynąć do dzbanka czy kubka. Oznacza to, że masz pełną kontrolę nad czasem parzenia kawy i zależnie od Twoich preferencji możesz przygotować kawę mocniejszą lub łagodniejszą. Podobnie, w zależności od czasu parzenia, a także stopnia zmielenia kawy, zmieni się jej smak.
Możesz dzięki temu eksperymentować, wpływać na smak kawy, bawić się nią. To nasze ulubione podejście - zero nudy i znakomita zabawa, która pozwala odkrywać niezwykłe smaki kawy.
W opakowaniu oprócz drippera i servera wyszukasz także 40 filtrów.
Potrzebować będziesz:
Pomocne są też: termometr i serwer.
Jeśli cała woda nie przedostała się przez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła poprzez kawę pokaźnie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma wyśmienitej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy niewiele znaczącym skróceniu lub wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
namawiamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!