zestaw z dripperem ceramicznym Hario V60-02 do zaparzania metodą pour-over (przelewową) 1-4 filiżanek kawy.
perfekcyjny pakiet startowy do zaparzania kawy metodą przelewową.
W komplecie odszukasz:
- ceramiczny dripper V60-02 biały
- szklany dzbanek o obszerności 600ml z białymi wykończeniami
- 100 brązowych filtrów
- miarkę / łyżeczkę do kawy
Chcesz zaskoczyć gości kawą inną, niż piją typowo?
A może szukasz prezentu dla osoby interesującej się kawą?
zestaw Hario będzie wspaniałym wyborem!
Driper Hario V60 pozwala zaparzyć nieprzeciętnie smakującą kawę prosto i szybko. Czysty smak kawy uzyskasz przez zwilżenie filtra papierowego, dodając do filtra średnio-grubo zmieloną i powoli wylewając gorącą wodę na kawę.
Smak kawy zależy od jakości użytego ziarna - in udoskonalone, tym udoskonalony napar dostaniesz.
Metoda parzenia w formie przelewowej zaakcentuje smak Twojej ulubionej kawy ziarnistej. Pozwala radować się świetną filiżanką każdego ranka.
Do drippera pasują filtry Hario V60-02 lub inne kompatybilne z rozmiarem V60-02.
Jak zaparzyć w nim kawę? sprawdź nasz przepis krok po kroku na końcu strony.
Dlaczego warto wybrać komplet Hario V60?
- Przygotujesz w nim kawę błyskawicznie i łatwo.
- gromadzi najczęściej wybierany dripper na świecie, który od lat raduje się niezmienną popularnością.
- świetny na pierwsze kroki w świecie kawy parzonej w alternatywny sposób. Większość baristów pozostaje z nimi na za każdym razem!
- ułatwia odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwia tym, jak świetnie może smakować kawa, a także daje masę frajdy bo z łatwością z nim eksperymentować, bawić się kawą.
Chcesz codziennie delektować się wspaniałym, gorącym naparem? Ceramiczny dripper V60, wchodzący w skład tego zestawu Hario, to urządzenie cieszące się ogromną popularnością wśród entuzjastów alternatywnych metod ręcznego parzenia. W naszym sklepie internetowym znajdziesz nieszablonowe akcesoria, które pozwolą Ci rozkoszować się nadzwyczajnym napojem.
zestaw Hario V60 jest nadzwyczajny na pierwsze kroki w świecie alternatywnego sposobu przyrządzania kawy i poznania, czym jest ten proces parzenia jej. Ułatwi to odkrywanie nowych smaków kawy, zadziwi tym, jak może ona smakować, a także da masę frajdy bo z łatwością z nim eksperymentować.
Jaką kawę wybrać?
- polecamy jasno palone ziarna
- skorzystaj z naszych podpowiedzi - kawy do dripperów i metod przelewowych opatrzone są adekwatną metką; odszukasz je tutaj
- kawy te są palone w sposób, który najpełniej odda bogactwo ich aromatu i smaku
Potrzebować będziesz:
Pomocne są też: termometr i serwer.
- przygotuj kawę - rekomendujemy 6-7g przeciętnie-grubo zmielonej kawy na 100 ml naparu (lub wielokrotność dla większej ilości naparu)
- podgrzej wodę do 90 - 95°C
- włóż filtr do serwera zaginając zgrzany koniec wzdłuż jednego z boków filtra
- zwilż filtr niewielką ilością gorącej wody - unikniesz posmaku papieru i równocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
- po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
- ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę (możesz też zrobić to bez wagi - wtedy trzymaj się oznaczeń na miarce do kawy i na dzbanku)
- włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" upraszczając wodzie pełniejsze wydobycie smaku i aromatu ze zmielonych drobinek kawy
- po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, początkując na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach ale tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
- po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa
Jeśli cała woda nie przedostała się poprzez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła poprzez kawę wyraźnie poniżej 2.5 - 3 minut, jest zmielona za grubo.
Nie ma genialnej, uniwersalnej receptury na zaparzenie kawy - każde ziarna są inne i mogą Cię zaskoczyć wyraźnie głębszym smakiem przy niewielkim skróceniu albo wydłużeniu zaparzania. Metoda opisana powyżej niech będzie punktem wyjścia.
zachęcamy gorąco do eksperymentów, do zabawy kawą. Daje to masę frajdy. Słowo!