„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy oraz bezkonkurencyjnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto posiadają doskonały smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”. – PATRICK HOLFORD, światowej sławy specjalista ds. Żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor i Say No to Diabetes Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najszczególniej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o bezkonkurencyjnych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu. Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne atrybuty sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików oraz osoby, które nie mogą jeść artykułów zawierających gluten. Dzięki temu, iż zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niżeli ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo sprawnie tłumią apetyt, dostarczają energii i udoskonalają metabolizm. Chia to na dodatek znakomity super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego,ułatwiają uczenie się, udoskonalają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą uniemożliwiać rozwojowi demencji. Sprawdź, jakie jeszcze parametry zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA! O autorach: STEPHANIE PEDERSEN Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem i członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im produktywnie walczyć z nadwagą i cieszyć się korzystnym zdrowiem i samopoczuciem. Aktualnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami. DR WAYNE COATES Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest aktualnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad trafnym zastosowaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest on autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, by przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich zastosowania w tworzeniu handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej, a także kierownik producenta AZChia ds. Sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi aktywne badania, posiadając na celu promocję tej stanowczo zdrowej rośliny na całym świecie.