„C.k. Kuchnia” to nie tylko książka kucharska,ponadto opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty.
Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy również północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. Kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, także nie powinni być zawiedzeni.
Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem niedługie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, popularni wodzowie i herosi oręża oraz zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła wyłącznie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć,została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej.
Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności,także pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka.
„C.k. Kuchnię” niespotykanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.