Zdjęcia Technologia przetwórstwa mięsa

Pozostałe książki

Dostępność: Do kupienia

Technologia przetwórstwa mięsa

Do kupienia w: Sklep TaniaKsiazka.pl
76,04 zł
Idź do sklepuSuper oferta

Skrócony opis produktu

Tytuł technologia przetwórstwa mięsa Autor Adam Olszewski Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19412-3 Rok wydania 2018 Warszawa Wydanie 2 liczba stron 346 Format pdf...

Proponowany wporownywarce artykuł Technologia przetwórstwa mięsa kupisz w TaniaKsiazka.pl w świetnej cenie 76,04 zł. Promocja ta stanowi wynik kompleksowego porównania setek hurtowni i sklepów w bazie danych.

Podstawowe cechy

ISBN

9788301194123

Oprawa

Miękka

Sprawdź promocyjne oferty na Technologia przetwórstwa mięsa

Prezentujemy listę promocyjnych ofert na Technologia przetwórstwa mięsa jakie udało się odszukać. Zobacz oferty, warunki darmowej i ekspresowej dostawy, a także opinie o produkcie:

Technologia przetwórstwa mięsa (sklep TaniaKsiazka.pl)

76,04 zł
Sklep TaniaKsiazka.pl
Idź do sklepuSuper oferta
Pokaż wszystkie oferty (1)
  • Informacje o aktualnych cenach i dostępności wykorzystane w powyższej klasyfikacji zczytywane są praktycznie bez żadnych opóźnień.

Pełny opis produktu

Tytuł technologia przetwórstwa mięsa Autor Adam Olszewski Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19412-3 Rok wydania 2018 Warszawa Wydanie 2 liczba stron 346 Format pdf Spis treści Od Autora 11
1. Wiadomości wstępne 13
1.1. Rozwój i znaczenie przemysłu mięsnego w Polsce 13
1.2. Normalizacja w Polsce 15
1.3. Struktura i skład chemiczny mięsa 17
1.3.1. Histologiczne elementy tkanek mięśniowych 18
1.3.2. Skład chemiczny mięsa 19
Literatura 22
2. Żywiec rzeźny 23
2.1. Pogłowie zwierząt w Polsce 23
2.2. Typy i rasy trzody chlewnej 26
2.3. Typy i rasy bydła 30
2.4. Formy skupu zwierząt rzeźnych 35
2.5. Ocena wartości rzeźnej zwierząt 36
2.5.1. Określenie wieku trzody chlewnej i bydła według uzębienia 39
2.5.2. Klasyfikacja trzody chlewnej 40
2.5.3. Klasyfikacja bydła 40
2.6. Transport zwierząt 42
2.7. Magazynowanie żywca rzeźnego 43
Literatura 45
3. Ubój i obróbka poubojowa 46
3.1. Metody uboju zwierząt rzeźnych 46
3.2. Charakterystyka technologii uboju trzody chlewnej 49
3.3. Charakterystyka technologii uboju bydła 64
3.4. Wyposażenie linii ubojowych 71
Literatura 77
4. Ocena poubojowa mięsa 78
4.1. Zasady oceny poubojowej 78
4.2. Ocena weterynaryjna 78
4.3. Znakowanie tusz/półtusz po uboju zwierząt rzeźnych 80
4.4. Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie SEUROP 80
4.5. Klasyfikacja tusz bydła w systemie SEUROP 82
4.6. Zmiany poubojowe mięsa 83
4.7. Zapobieganie niekorzystnym zmianom zachodzącym w mięsie 91
Literatura 95
5. Uboczne artykuły poubojowe 97
5.1. Podział 97
5.2. Krew 98
5.3. Podroby 100
5.3.1. Określenia 100
5.3.2. Oczekiwania jakościowe 101
5.3.3. Podroby mrożone 105
5.4. Mączki paszowe 105
5.5. Jelita (osłonki) 108
5.5.1. Osłonki wieprzowe 112
5.5.2. Osłonki wołowe 113
5.5.3. Osłonki cielęce 114
5.5.4. Osłonki baranie i kozie 114
5.5.5. Osłonki końskie 114
5.5.6. Wymagania dotyczące obróbki osłonek 114
5.6. Minimalistyczniec farmaceutyczny 115
5.6.1. Gruczoły wydzielania wewnętrznego (dokrewne) 115
5.6.2. Gruczoły wydzielania zewnętrznego 116
5.6.3. Gruczoły o wydzielaniu mieszanym 116
5.6.4. Pozostałe uboczne artykuły poubojowe 116
5.6.5. Kryteria jakościowe 116
5.6.6. Metody konserwacji 118
5.6.7. Przechowywanie 119
5.7. Skóry 119
5.7.1. Skóry świń domowych 119
5.7.2. Typy skór bydlęcych 121
5.7.3. Wady skór surowych 121
5.7.4. Konserwacja skór minimalistycznych 122
5.8. Produkcja żelatyny 122
5.9. Zbiórka szczeciny i rogowizny 126
5.10. Kości techniczne 126
Literatura 128
6. Rozbiór tusz zwierząt rzeźnych 129
6.1. Warianty rozbiorów 129
6.2. Układ kostny zwierząt rzeźnych 130
6.3. Rozbiór znaczący półtusz wieprzowych 133
6.4. Rozbiór stanowczy półtusz i ćwierćtusz wołowych 138
6.5. Rozbiór znaczący tusz cielęcych 142
6.6. Rozbiór stanowczy tusz baranich 144
6.7. Wykrawanie komponentów znaczących na mięsa niewiele znaczące 147
6.8. Wymogi jakościowe dla mięs niepokaźnych 147
6.8.1. Mięso wieprzowe bez kości 148
6.8.2. Mięso wołowe bez kości 149
6.8.3. Mięso cielęce bez kości 150
6.8.4. Masa tłuszczowo-białkowa z odmięśniania kości 151
6.9. Linie rozbioru wieprzowiny i wołowiny 151
6.9.1. Linia rozbioru wieprzowiny 151
6.9.2. Linia rozbioru wołowiny 155
6.9.3. Wyposażenie linii rozbiorowych 157
Literatura 160
7. Metody utrwalania mięsa 161
7.1. Wprowadzenie 161
7.2. Metody fizyczne 162
7.2.1. Niskie temperatury 162
7.2.2. Wysokie temperatury 172
7.3. Metody fizykochemiczne 174
7.3.1. Solenie 174
7.3.2. Wędzenie 175
7.4. Metody chemiczne 178
7.4.1. Peklowanie mięsa 179
Literatura 183
8. Przyprawy i substancje dodatkowe 184
8.1. Przyprawy 184
8.2. Substancje dodatkowe 185
8.3. Preparaty białkowe 186
Literatura 192
9. Osłonki nienaturalne 193
Literatura 197
10. Przetwórstwo mięsa 198
10.1. Produkcja wędlin 198
10.1.1. Podział wędlin na grupy technologiczne 199
10.1.2. Podział wyrobów garmażeryjnych 200
10.1.3. Produkcja wędzonek 202
10.1.4. Produkcja kiełbas 210
10.1.5. Produkcja wędlin podrobowych 222
10.1.6. Wydajność gotowego towaru 230
10.1.7. Maszyny i urządzenia w produkowaniu wędlin 230
10.2. Produkcja konserw 247
10.2.1. Podział konserw 248
10.2.2. Produkcja konserw pasteryzowanych 249
10.2.3. Produkcja konserw sterylizowanych 252
10.2.4. Opakowania jednostkowe konserw 253
10.2.5. Linie produkcji konserw 254
10.3. Produkcja tłuszczów topionych 261
10.3.1. Surowce tłuszczowe i ich charakterystyka 261
10.3.2. Metody produkcji smalcu jadalnego 264
10.3.3. Tłuszcze zwierzęce technologiczne topione 269
Literatura 271
11. Konfekcjonowanie 272
11.1. Konfekcjonowanie mięsa 272
11.2. Konfekcjonowanie wędlin 274
11.3. Pakowanie w atmosferze zmienionej (MAP) 277
11.4. Znakowanie 278
Literatura 278
12. Ocena gotowego towaru 279
12.1. Metody oceny 280
12.2. Ocena jakościowa wędlin 282
12.3. Ocena jakościowa konserw 284
12.4. Ocena jakościowa tłuszczów topionych jadalnych 288
12.5. Okresy trwałości przetworów mięsnych 289
12.5.1. Okresy trwałości wędlin 289
12.5.2. Okresy trwałości konserw 289
12.5.3. Okresy trwałości tłuszczów topionych 290
Literatura 290
13. Wskaźniki uzysków 291
13.1. Produkcja rzeźniana 291
13.2. Przetwórstwo 300
Literatura 301
14. Transport bezkompromisowców i przetworów mięsnych 302
14.1. Transport zewnętrzny 303
14.2. Transport wewnętrzny 304
Literatura 306
15. Gospodarka wodno-ściekowa 307
15.1. Wskaźniki zużycia wody 307
15.2. Oczyszczalnia ścieków 310
15.3. Sposoby oczyszczania ścieków 312
Literatura 312
16. Higiena produkcji 313
Literatura 317
17. System HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny 318
17.1. Zagadnienia dotyczące problematyki jakości 318
17.2. System HACCP 319
17.3. Wdrożenie systemu HACCP 320
17.4. Drzewo decyzyjne w systemie HACCP 321
17.5. Analiza zagrożeń 323
17.6. Dokumentacja HACCP 324
Literatura 324
18. Bezpieczeństwo i higiena pracy 325
18.1. Sprzęt ochrony osobistej 328
Literatura 329
19. Zadania 330
20. Aneks 332
20.1. Tabele poglądowe 332
20.2. Rozporządzenia 334
20.3. Minsłowniczek 344

Parametry

ISBN

9788301194123

Oprawa

Miękka

Autor

Adam olszewski

Wydawnictwo

Wydawnictwo naukowe pwn

Ilość stron

346

Rok wydania

2019

Kategoria

Pozostałe książki

Opinia użytkowników

-

Opinie oraz Recenzje

Aleksander H.
Aleksander H.
01.11.2024
Wysłane opinie produktu mogą pomóc innym użytkownikom
Jeżeli tylko udało Ci się korzystać z pokazywanego produktu Technologia przetwórstwa mięsa prześlij do nas swoją opinię i recenzję. Powiedz jakie są Twoje ze stosowania, czy jesteś usatysfakcjonowany z zakupu oraz czy relacja cena / jakość jest dla Ciebie wystarczająca.

Dodaj opinię lub recenzję

Powiązane

Rekomendacja
LEK last minute. Pediatria Pieczonka-Ruszkowska Ilona, Zeckei Jacek
Ideą serii „LEK Last Minute" jest stworzenie kompendium wiedzy medycznej i wiedzy z innych dyscyplin potrzebnych do zdania Lekarskiego i...
Rekomendacja
Skażone krajobrazy - Martin Pollack - Dostawa Gratis, szczegóły zobacz w sklepie
"Skażone krajobrazy" to esej o miejscach masowych mordów, dokonywanych w ukryciu, w ścisłej tajemnicy. Mordów, po których zacierano ślady:...
Rekomendacja
Czytam po angielsku The Lost Backpack / Zagubiony plecak - Akman Bulent - książka
THE LOST BACKPACK/ Zagubiony plecak Poziom 1 produktywna nauka przez czytanie. Let's read! Sid mieszka z rodzicami i ukochanym pieskiem...
Plutopia. Atomowe miasta i nieznane katastrofy... - Kate Brown
To opowieść o dwóch miastach, w których stworzono pluton. Oziorsk i Richland leżały po dwóch stronach żelaznej kurtyny. Powinno je dzielić...
Rekomendacja
BEZ TYTUŁU ORAZ INNE PUBLIKACJE NIEZNANE I ZAPOMNIANE 1925-1939 TW
Jerzy Stempowski (ur. 10 XII 1893 r. W Krakowie, zm. 4 X 1969 r. W Bernie) eseista, epistolograf, tłumacz, autor licznych szkiców literackich...
Rekomendacja
Narodziny człowieka kulturalnego. Kształtowanie.. Frykman, Jonas; Lofgren, Orvar
Książka choć dotyczy szwedzkiego społeczeństwa na przełomie wieków XIX i XX, jest wyjątkowo interesująca dla polskiego czytelnika. Pokazuje...
Rekomendacja
Trudności w uczeniu się i zaburzenia zachowania... Artur Michalski
To książka o zaburzeniach i trudnościach rozwojowych, z którymi mogą zmagać się już najmłodsze dzieci. Rodzice, opiekunowie w żłobku albo...
Rekomendacja
Książka Kamasutra Extra | 100% ORYGINAŁ| DYSKRETNA PRZESYŁKA
Rekomendacja
O sztuce pedagogii instrumentalnej - Leon Markiewicz - książka
Pozycja ta składa się z trzech części: pierwsza z nich ukazuje artystów muzyków działających w charakterze pedagogów, część druga zajmuje...
Rekomendacja
Jak to robią najlepsi naucz.7 prostych sekretów
Do sklepu Szczegóły

Jak to robią najlepsi naucz.7 prostych sekretów

30,06 zł
Wyobraź to sobie: w klasie panuje przychylna, pełna entuzjazmu atmosfera. Uczniowie są zdyscyplinowani do nauki, zadają interesujące pytania,...
Rekomendacja
Jak Zdać Do Szkoły Filmowej Czyli Kino W Pigułce - Tomasz Kiełbasa
Co roku do szkół filmowych lub do szkół mających pojedyncze kierunki filmowe zdaje około 4000 osób. O jeden indeks walczy prawie 50 osób....
Rekomendacja
WYRWANA Z SYRYJSKIEGO PIEKŁA - MERIAM RHAIEM, FD27-4089D
Wstrząsająca opowieść dwudziestopięcioletniej Francuzki o dramatycznej walce o córeczkę uprowadzoną przez jej męża do syryjskiego obozu...
Wybrane dla Ciebie
Rekomendacja
TRYLOGIA HUSYCKA T.3 LUX PERPETUA, 2294-747DA
Do sklepu Szczegóły

TRYLOGIA HUSYCKA T.3 LUX PERPETUA, 2294-747DA

37,99 zł
niedługo po południu bombardy zamilkły. Blidy i trebusze przestały miotać pociski. Rozległ się grzmiący sygnał trąb. Załopotaly rozwinięte...
Rekomendacja
Książka "O kuchnia!"
Do sklepu Szczegóły

Książka "O kuchnia!"

54,00 zł
Jedzenie co dla nas oznacza? Czy rzeczywiście „jesteś tym co jesz"? Czy pożywienie może zastąpić medycynę? Te i inne odpowiedzi zebranie...
Rekomendacja
Jeźdźcy smoków z Pern 5 Smoczy śpiewak, 92B5-399F0
Menolly, córka Yanisa pana Morskiej warowni, zjawiła się w siedzibie Cechu harfiarzy z paradą, na grzbiecie spiżowego smoka. Był to rodzaj...
Rekomendacja
Ciąża i poród naturalny, 4FA0-92755
Do sklepu Szczegóły

Ciąża i poród naturalny, 4FA0-92755

39,99 zł
Rekomendacja
Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus, 8286-65269
J. Gray w swym bestsellerowym poradniku wyjaśnia, dlaczego kobietom i mężczyznom tak trudno stworzyć szczęśliwy związek. Radzi też, jak...
Rekomendacja
Pocztowa książka nadawcza [PP nr 1b]
Do sklepu Szczegóły

Pocztowa książka nadawcza [PP nr 1b]

7,00 zł
Przedmiotem transakcji jest Pocztowa książka nadawcza [PP nr 1b] samokopiująca, dowolna liczba kopii, oprawa kartonowa, klejona + zszywki....
Rekomendacja
Kruk
Do sklepu Szczegóły

Kruk

27,99 zł
Gotham City z połowy XIX wieku w wyszukanym i mrocznym nowojorskim kryminale. W lipcu 1841 roku w Nowym Jorku znika młoda kobieta. Po kilku...
Rekomendacja
Pocztowa książka nadawcza 2/3A4 z perforacją [Pu/Kn-9], 47456
Przedmiotem tej transakcji jest Pocztowa książka nadawcza z perforacją [Pu/Kn-9] w wersji samokopiującej z naciętą perforacją na oryginale....
Rekomendacja
Książka Jadłonomia Po Polsku
Do sklepu Szczegóły

Książka Jadłonomia Po Polsku

169,90 zł
Koniec z długimi listami trudno dostępnych części. Dość rezygnacji z ulubionych, konwencjonalnych smaków. Jadłonomia po polsku demonstruje,...
Rekomendacja
Opowieści okrutne, C956-7133A
Do sklepu Szczegóły

Opowieści okrutne, C956-7133A

28,99 zł
Paweł Siedlar pisze powoli, rozważnie i przejmująco, Nie strzela pomysłami z prędkością karabinu maszynowego. Nie produkuje bohaterów, którzy...
Rekomendacja
Niewyjaśnione tajemnice II wojny światowej. 100 najbardziej zagadkowych epizodów, 5429-1853F
Od niemieckiej inwazji na Polskę do japońskiego ataku na Pearl Harbor, od lądowania w Normandii po Iwo Jimę - słynne bitwy i kampanie II...
Rekomendacja
Inferno - Jeśli zamówisz do 14:00, wyślemy tego samego dnia. Darmowa dostawa, już od 300 zł., 60C3-84127
Dan Brown Inferno Strony: 592, Format: 14,5x21 cm ISBN: 978-83-7508-712-3 EAN: 9788375087123 Rok wydania: 2013 Wydawnictwo: Sonia Draga...