Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swym jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, iż z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię albo nieszczelne jelito? z łatwością pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i danych. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże realne przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wyznaczony, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak progresywnać w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. Nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)? Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania trafne w rozmaitych zaburzeniach jelitowych. AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW i podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu (m.in. Wypieki dla diabetyków, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety). Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.