"Żywność pełni wyjątkowo ważną rolę w naszym życiu. Jedzenie jest dla wszelkich z nas koniecznością, dla wielu przyjemnością, a dla nielicznych, obsesją. W swej historii ludzkość stworzyła dużo potraw, które zdobią nasze stoły, lecz jeśli prawdą jest, iż jesteśmy tym, co jemy, to jednakowo prawdziwe wydaje się twierdzenie, iż to, co jemy, czyni nas tym, kim jesteśmy. 50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii to fascynujący i ładnie ilustrowany przewodnik po produktach spożywczych, które miały zasadniczy wpływ na rozwój współczesnej cywilizacji. Początkując od naszych przodków prowadzących łowiecko-zbieracki tryb życia, ta gastronomiczna odyseja zaprowadzi nas w końcu do modyfikowanej genetycznie żywności. Przekonajcie się jak cukier napędzał handel niewolnikami, dlaczego owsiane ciasteczka były tak ważne w czasie pierwszej wojny światowej i jak prosta zupa może stać się inspiracja dla artysty."