Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać dane przekazane na etykiecie kupowanego przez niego artykułu. Stanowczo niebanalną lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie prostych specjałów branży spożywczej.
Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych.
Jak dr Grimm przekonuje w swej najnowszej książce, pożywienie tworzone na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie – one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do artykułów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego.
Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim powoduje Cola Light i ksylitol i dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit.
Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w renomowanych poprzez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza jeszcze, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu.
Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.