Tajniki suszenia żywności to praktyczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów.W książce wynajdziesz cenne dane na temat:• zalet domowego suszenia żywności;• mechanizmu działania dehydratora;• wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych;• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;• metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;• produktów najlepiej nadających się do suszenia;• czynników wpływających na czas suszenia żywności;• sposobów przygotowywania żywności do suszenia;• przechowywania wysuszonych produktów.Suszone produkty to wspaniała przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni.
Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła nieraz goszczą w moim menu, bo są wyjątkowo aromatycznym elementyem dań. Ważne, by suszonki były prawidłowej jakości, bez zbędnych dodatków czy krzywdzących poprawiaczy.
Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale trudne, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!Ewa WachowiczJeżeli myślisz, że suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie!
Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, lecz także ukazuje, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia, jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, aby nie traciły swoich atrybuty i aromatu.
Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny – pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją wykorzystać i cały rok radować się zdrowymi, domowymi przetworami.Agata Gregorowicz