Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat. Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie).
Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku. Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku. Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie.
Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat, a także innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie. Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce.
W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender. Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” demonstruje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią stanowcze rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu.
Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie bez wątpienia znaczne, zwłaszczaposiada ona niemało funkcjonalnych informacji na temat uzyskania prawidłowej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny.
na pewno najciekawsza jest druga część książki, dotycząca poręcznego użycia herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty.
- prof. Dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie nad wyraz dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – w głównej mierze przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć świeże lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru.
Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój.
Lubimy przeważnie herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty albo sięgamy po inne typy herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami ładnie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych.
Nie ma to jak kubek korzystnej herbaty, lecz nie wszyscy wiemy, jak dobrać prawidłową herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi wynajdziecie w tej książce.
- Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni Cieszę się, iż powstała taka publikacja na temat herbaty. To genialny i bardzo treściwy klucz do poznania, czym naprawdę jest ten napój.
Uczy nie tylko, jak wybrać prawdziwą i wysokiej jakości herbatę, ale także, co ważne, jak ją podać, aby całe dobro w niej zawarte trafiło do nas. - Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie Niesamowite, odkrywcze, świeże i rzadko spotykane spojrzenie na świat herbat.
poręczna ściąga dla ludzi szanujących sobie wyrafinowany smak herbaty. Polecam! - Jarosław Walczyk, prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz kucharski i szanowany ekspert kulinarny Tytuł Cuda z herbaty Autor Jerzy Czapla Wydawnictwo Poligraf EAN 9788381594271 ISBN 9788381594271 Kategoria Kuchnia,diety\Napoje ilość stron 144 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1