SONKO Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią 170 g – siła naturalnych częściPszenica orkisz to jedna z najstarszych udomowionych odmian pszenicy. Uprawiana była już 4 000 lat temu i znamionuje się niezwykle twardym, oplewionym ziarnem.
dzięki temu mąka orkiszowa bardzo dużo błonnika, białka oraz witamin i minerałów.Lekkie pieczywo z orkiszem i dynią – obfitość komponentów odżywczychGłównymi składnikami są mąka żytnia, a także mąka pełnoziarnista orkiszowa, dlatego nasze lekkie pieczywo z orkiszem i dynią bogate jest w minerały i witaminy, między innymi w: witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), a także cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
dodatkowo orkisz, jako ziarno oplewione posiada więcej błonnika niż zwykła pszenica.Dodaliśmy do niego też zmielone i odtłuszczone pestki dyni. Nadają one naszemu pieczywu niezwykłej chrupkości, a także przyjemnego smaku.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i fitosterole, czyli substancje ograniczające poziom cholesterolu LDL we krwi i uniemożliwiające miażdżycy.Ważnymi składnikami są również inulina i błonnik pszenny. Inulina ogranicza indeks glikemiczny naszego pieczywa, dzięki temu nadaje się ona ponadto dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Natomiast dodatkowy błonnik pszenny przyśpiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega jego chorobom. Zmniejsza także ryzyko występowania nowotworu jelita grubego.W skrócie: – źródło błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– minerały pochodzenia naturalnego– źródło magnezu i cynku– 1 kromka to ok.
19 kcal– 23% mąki orkiszowej– 4% zmielonych odtłuszczonych pestek dyni** gromadzi naturalnie występujące cukry