SONKO Pieczywo lekkie żytnie 170 g – nie tylko dla tych na dieciePieczywo żytnie jest lżejsze od klasycznego pieczywa pszennego. Aczkolwiek jego specyficzny smak może nie pasować wszystkim. Dlatego również wychodząc naprzeciw osobom, które chciałyby zwiększyć ilość żyta w swojej diecie, stworzyliśmy lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku, które wciąż zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne parametry.Lekkie pieczywo żytnie – źródło fitoestrogenówŻyto zawiera sporo cennych części odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Zwłaszcza ten ostatni jest nad wyraz cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego i jest jednym z głównych komponentów budulcowych naczyń krwionośnych. Cechuje je w dodatku wielki kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K i substancje takie jak betainę, luteinę i zeaksantynę, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Poza tym żyto gromadzi duże ilości fitoestrogenów, które w diecie pań odpowiadają pomiędzy innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym i zniżają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
chronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu) oraz chronią i wzmacniają serce.Oprócz tego żyto posiada dużo niższy indeks glikemiczny aniżeli inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i zniża ryzyko występowania cukrzycy typu II.W skrócie: – wysoka zawartość błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– 1 kromka to ok.
20 kcal– tradycyjny smak** mieści naturalnie występujące cukry