Nóż szefa 200 mm, CLASSIC IKON CREME, Nóż szefa jest niezastąpionym najmocniej uniwersalnym nożem, genialnie nadającym się do cięcia, siekania, krojenia w plasterki czy kostki. Dzięki optymalnej wadze i świetnemu wyważeniu sprawdza się także przy cięższym pracach jak krojenie twardych warzyw czy porcjowanie mięsa. Duże ostrze można na dodatek wykorzystać do skrobania i przenoszenia przygotowanych części z deski na patelnię czy do garnka. O linii CLASSIC IKON CREME, Dzięki subtelnej, kremowej rękojeści noże kolekcji CLASSIC IKON CREME odznaczają się wszystkimi zaletami produktów linii CLASSIC IKON w dodatku stając się ewidentnie przyciągającymi wzrok elementami każdej kuchni. Rękojeść wyprodukowana z materiału plastikowego, wcześniej nitowanego, bez spoinowo łączonego spełnia najwyższe standardy i pozwala prosto utrzymać noże w czystości. Dzięki postępowej geometrii głowni ( brody ) noża i użytecznemu, zaoblonemu kształtowi rączki, nóż doskonale leży w rąk i jest przyjazny w stosowaniu. Ostrze jest arcytrudnie ostre i pozostaje takim poprzez długi czas. Za sprawą wyśmienitego rzemiosła cięcie, siekanie i porcjowanie nożami CLASSIC IKON CREME jest prawdziwą przyjemnością. Cechy noży linii CLASSIC IKON CREME, precyzyjnie wykuty z jednego fragmentu stali chromowo-molbdenowo-wanadowej X50CrMoV15 (stop gwarantujący odpowiednią równowagę między opornością na korozję, twardością i niepodatnością na pękanie), Brak brody umożliwia naostrzenie noża na całej długości ostrza wraz ze specjalnie zaprojektowaną rękojeścią noż jest adekwatnie zrównowa-żony, Potrójnie nitowane ostrze, nitami wytworzonymi ze stali rdzoodpornej (zwiększona oporność na korozję), technika Precision Edge (PEtec) gwarantuje o 20% ostrzejszą krawędź tnącą noża, Hartowane do 58 ° Rockwell (trafna twardość gwarantująca długo-trwały efekt ostrej krawędzi i łatwość jej ponownego ostrzenia), Rękojeść produkowana jest z bardzo wytrzymałego materiału plastikowe-go - polioksymetylenu (POM) - o ścisłej strukturze molekularnej, odpornej na blaknięcie i odbarwienia, wytwarzano w Solingen w Niemczech, Noże można myć w zmywarce, rekomendowane jest jednak mycie ręczne. Jak dbać o noże WÜSTHOF, Noże WÜSTHOF są synonimem najwyższej jakości i jako takie posiadają służyć użytkownikom poprzez jak najdłuższy czas zachowując swoje cechy. W związku z tym pamiętajmy by umyć je bezpośrednio po użyciu w ciepłej wodzie używając łagodnych środków myjących a następnie ostrożnie osuszyć. Technicznie prawie wszystkie noże WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce ( z wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach linii IKON ). Rekomendujemy jednak mycie ręczne, ponieważ w trakcie mycia w zmywarce noże narażone są na pewne czynniki, mogące posiadać wpływ na ich żywotność. Podczas cykli pracy zmywarki może nastąpić wzajemne obijanie się ostrzy, resztki jedzenia takie jak przyprawy, soki czy sosy mogą mieć niekorzystny wpływ na stal. Dodatkowo nieodpowiednie detergenty mogą wywoływać korodowanie elementów. Właściwości towaru, ostrze: stal chromowo-molibdenowo-wanadowa X50CrMoV15, wykute z jednego fragmentu stali, 20% ostrzejsza krawędź noża dzięki technice Precision Edge (PEtec), brak brody pozwala na ostrzenie na całej długości noża, ostrze zatopione w całej długości uchwytu, potrójne nitowanie ostrza do rękojeści, nity ze stali nierdzewnej wytrzymałej na korozję, rękojeść: materiał plastikowy polioksymetylen, odporny na blaknięcie i odbarwienia, rękojeść w kolorze ecru