parametry artykułu:
Ostrzałka do noży Gerlach doskonale naostrzy każdy nóż w Twojej kuchni.
Noże ostrzymy w dwóch etapach. W pierwszym kroku przesuwamy krawędź noża przez otwór ze specjalnie wyprofilowanymi metalowymi prętami. Drugim krokiem jest wygładzenie krawędzi na ceramicznej części ostrzałki. Wyprofilowany uchwyt świetnie układa się w każdej dłoni. Do podstawy ostrzałki zamocowane są gumowe części, które stabilizują ją i ostrzenie staje się o niemało bezpieczniejsze.
Noże powinny być ostrzone regularnie i optymalnie do potrzeb. Zupełnie inna będzie częstość ostrzenia w przypadku pracy fachowych kucharzy, a inna w domowej kuchni. Zabieg ostrzenia przeprowadzany przeciętnie co 2-3 tygodnie na długo zapewni im odpowiednią ostrość. Na dodatek, ostry nóż gwarantuje komfortową i szybką pracę oraz bezpieczeństwo krojenia. Używając ostrego noża wkładamy w krojenie mniej siły co minimalizuje możliwość niebezpiecznego osunięcia się noża. Noże ostrzymy przy pomocy klasycznej ostrzałki z funkcją wygładzania. Nie wolno ostrzyć noży na wysoko obrotowych tarczach ściernych. Ostrzenie noża powinno odbywać się na suchym, czystym ostrzu, zaczynając od części przy rękojeści przesuwając wzdłuż końca ostrza. Po zakończeniu ostrzenia płuczemy je ciepłą wodą i wycieramy do sucha.