Nóż do chleba Loft posiada ostre ząbki, które świetnie sprawdzają się do krojenia pieczywa: równocześnie świeżego chleba, jak i bułek, czy nawet słodkich chałek bądź drożdżówek. Korzystanie z ostrego narzędzia widocznie przyśpieszy przygotowywanie ulubionych kanapek.
Nóż tworzony został z wysokiej jakości stali nierdzewnej X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu. Dzięki temu jest bardziej wytrzymały i wytrzymały na korozję. Twardość ostrza noża Loft na skali Rockwella wynosi 55-56 Hrc.
podczas krojenia produktywnie przecina produkty spożywcze, przyśpieszając pracę w kuchni. Model Loft został zaopatrzony w poręczną i przeciwpoślizgową rękojeść z trwałego tworzywa Abs, która gwarantuje pewny chwyt, nawet w trakcie intensywnego wykorzystywania.
Na końcówce rączki znajduje piktogram określający wariant i przeznaczenie noża.