Global linia G
mistrzowski, wszechstronny nóż kuchenny, dedykowany do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania różnych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, likwidowaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić obszerniejsze płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej sprawności z eleganckim designem. Są lekkie i znakomicie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują świetną ostrość poprzez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, żeby redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Poprzez Komina Yamadę, zdobyły niemało międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym podziwm największych mistrzów kuchni – jednocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal wytworna dla noży producenta Global, zastrzeżona poprzez hutę Yoshikin. szczególnie wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Cykl hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal adekwatna jednocześnie dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, jednocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem lecz i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.