Global kolekcja G
Średniej wielkości, wszechstronny nóż, dedykowany z zasady do krojenia mięsa,tak samo przydatny jako narzędzie uniwersalne, którym swobodnie posiekamy zioła albo pokroimy warzywa w kostkę czy w plastry. pokaźne, cienkie ostrze prędko i schludnie przetnie grubsze produkty, nie uszkadzając przy tym delikatnych części.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej wydajności z wykwintnym designem. Są lekkie i nieprzeciętnie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują nadzwyczajną ostrość poprzez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, żeby redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z dłoni. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Poprzez Komina Yamadę, zdobyły dużo międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym zachwytm największych mistrzów kuchni – jednocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal elitarna dla noży firmy Global, opatentowana poprzez hutę Yoshikin. wyjątkowo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega poprzez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal stosowna jednocześnie dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, jednocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem lecz i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.