Nóż kuchenny do szynki i łososia G-10 marki GLOBAL. Specjalistyczny siekacz do plastrowania delikatnych mięs, takich jak szynka dojrzewająca czy wędzony łosoś. Wyjątkowo długa i wąska klinga pozwala jednym, płynnym ruchem odkroić z pokaźnego płata nad wyraz cienki plaster. Ostry, rozciągliwy nóż znakomicie się sprawdza jednocześnie w przypadku mięs soczystych, jak i mięs suchych, które skutecznie „opierają się” grubszym i sztywniejszym ostrzom.
informacje technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 43,5 cm
- Długość ostrza – 31 cm
- Szerokość klingi – 1,5 cm
- Grubość klingi – 2 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 141 g
właściwości produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzewczej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i genialnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje doskonałą ostrość poprzez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej wytrzymałym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, lecz niegorącej wodzie, dokładnie suszyć.