Nóż kuchenny do ryb i mięsa G-29 producenta GLOBAL. mocny japoński nóż w stylu Deba, zaprojektowany do pracy z bezkompromisowymi rybami i mięsem. Znaczna, cienka klinga ma obniżony czubek, dzięki temu można łatwiej się dostać do ciasnych miejsc w trakcie przygotowywania ryb czy dzielenia drobiu. Ze względu na dużą solidność nóż może służyć także jako wszechstronne narzędzie do krojenia owoców i warzyw z grubą skórką, takich jak ananas, melon czy karczochy.
dane techniczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 31 cm
- Długość ostrza – 18 cm
- Szerokość klingi – 5,7 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 260 g
właściwości produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce cieplnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i nadzwyczajnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje wyśmienitą ostrość poprzez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej odpornym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, skrupulatnie osuszać.