Nóż kuchenny Yanagi Sashimi G-14R (praworęczny) marki GLOBAL. Długi, niezwykle cienki nóż z ostrzem o kształcie liścia wierzby, wspaniale nadający się do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba albo Yanagi („wierzbowe ostrze”) to wariant noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niżeli noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technika „hiki kiri”). Tradycyjny szlif jednostronny zagwarantuje kontrolę przy skrupulatnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
informacje technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość kompletna – 43 cm
- Długość ostrza – 30 cm
- Szerokość klingi – 3,3 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
- Waga – ok. 249 g
właściwości artykułu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i idealnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje idealną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej wytrzymałym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, dokładnie suszyć.