Nóż kuchenny do sera GS-10 producenta GLOBAL. Specjalistyczny nóż, który służy do krojenia rozmaitych rodzajów i gatunków sera – równocześnie twardych, jak i miękkich. Specyficzne otwory w klindze zniżają tarcie, dzięki temu plastry prosto odchodzą od noża, a ser się nie kruszy. Ząbkowane ostrze świetnie sobie radzi z naturalną skórką, która bywa stanowczo twarda i chropowata. Rozwidlony czubek służy do podawania kawałków sera bezpośrednio z deski.
informacje technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość całkowita – 25 cm
- Długość ostrza – 14 cm
- Szerokość klingi – 2,3 cm
- Grubość klingi – 2 mm
- Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
- Waga – ok. 96 g
atrybuty produktu:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i doskonale wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje nieprzeciętną ostrość przez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej niepodatnym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, ale niegorącej wodzie, skrupulatnie osuszać.