Nóż kuchenny do wykrawania GF-40 firmy GLOBAL. Stosunkowo ciężki, specjalistyczny nóż, przeznaczony do trybowania obszerniejszych części mięsa, takich jak szponder, udziec jagnięcy, szynka czy indyk. Zakończona ostrym czubkiem szersza klinga pozwala ciąć starannie w najciaśniejszych miejscach i upraszcza oddzielanie mięsa od kości. Dzięki jednolitej konstrukcji drobiny produktów nie pozostają w rękojeści.
informacje technologiczne:
- Rękojeść - stalowa wypełniona piaskiem
- Długość całkowita – 28,8 cm
- Długość ostrza – 15 cm
- Szerokość klingi – 2,7 cm
- Grubość klingi – 3 mm
- Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
- Waga – ok. 180 g
cechy towaru:
- Ostrze: wysokowęglowa stal nierdzewna Cromova 18
- Ostrze poddawane jest obróbce grzejnej w temperaturze 1000ºC, następnie schładzane do -80ºC, po czym ponownie jest nagrzewane
- Lekkie i nieprzeciętnie wyważone
- Cienka, twarda, wytrzymała klinga zachowuje nieprzeciętną ostrość poprzez długi czas
- Twardość 56-58 HRC
- Zawartość chromu i wanadu czyni nóż bardziej wytrzymałym na korozję, przebarwienia i ścieranie
- Nóż należy myć ręcznie w ciepłej, lecz niegorącej wodzie, skrupulatnie suszyć.