Global linia G
Specjalistyczny, bardzo lekki nóż, dzięki któremu eliminowanie kości z mięsa, drobiu czy ryb staje się łatwiejsze i szybsze. Wąska, sprężysta krawędź pozwala ciąć dokładnie w najciaśniejszych miejscach, a dzięki jednolitej konstrukcji drobiny produktów nie pozostają w rękojeści
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej efektywności z stylowym designem. Są lekkie i rewelacyjnie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują nadzwyczajną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Przez Komina Yamadę, zdobyły niemało międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – równocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal elitarna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. wyjątkowo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega poprzez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal adekwatna jednocześnie dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie niezbędne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.