Global seria G
Wszechstronny nóż kuchenny, który wyśmienicie się sprawdza w trakcie różnych kuchennych zadań, na dodatek tych, które wymagają dłuższej krawędzi tnącej. szerokie, cienkie ostrze prędko i precyzyjnie kroi obszerniejsze produkty, np. Warzywa dyniowate czy arbuzy, co pozwala zaoszczędzić cenny czas. Wysokiej jakości nóż szefa stanowi podstawowy element wyposażenia w każdej kuchni.
Noże kuchenne Global słyną z łączenia fenomenalnej wydajności z wytwornym designem. Są lekkie i idealnie wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują wyśmienitą ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w rąk i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, aby redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z dłoni. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. Poprzez Komina Yamadę, zdobyły sporo międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni – jednocześnie profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Cromova 18 to stal luksusowa dla noży firmy Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. szczególnie wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Cykl hartowania przebiega poprzez podgrzanie klingi do 1000 poziomów Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal adekwatna jednocześnie dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów.
Skład stali:Węgiel: 0.75 – 1.05
Chrom: 17.30
Molibden: 1.12
Wolfram: 0.14
Wanad: 0.14
Nikiel: 0.18
Mangan: 0.40
Krzem: 0.48
Miedź: 0.0235
Fosfor: 0.026-0.040
Siarka: 0.004 – 0.035
Takie proporcje pierwiastków zapewniają łatwość w dbaniu o nóż, równocześnie jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem lecz i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.