Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy i do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych wyposażonych w dyszę parową. Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, żeby uzyskać prawidłową konsystencję mleka i by móc efektownie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek posiada dzióbek dedykowany do latte art, idealny do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.
Materiał: stal nierdzewna malowana proszkowo na kolor czarny
rozmiary: średnica 8 cm, wysokość 11 cm
pojemność: 600 ml
szczegóły:
- Mlecznik do serwowania i spieniania mleka
- posiada uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.
- wewnątrz praktyczna miarka co 50 ml.
Jak spienić perfekcyjnie mleko?
- Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać by nie było go zbyt dużo - spienione mleko powiększy swoją pojemność dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca.
- Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę - powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
- Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
- Gdy mleko się już spieni i jego objętość się powiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki temu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
- idealna temperatura to około 65°C - 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
- Na koniec zastukajcie w dzbanek żeby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte albo inną kawę.