MLECZNIK DZBANEK STALOWY DO SPIENIANIA MLEKA 350ml Dzbanek stalowy, który może służyć nam jako mlecznik do serwowania ciepłego mleka do kawy oraz do spieniania mleka w ekspresach ciśnieniowych wyekwipowanych w dyszę parową.
Jak wiadomo, mleko najlepiej spieniać w metalowym dzbanku z odpowiednim dzióbkiem, by uzyskać prawidłową konsystencję mleka i żeby móc atrakcyjnie i zgrabnie wylać je do kawy. Dzbanek ma dzióbek dedykowany do latte art, doskonały do spieniania mleka i przygotowania cappuccino.
Materiał: stal nierdzewna wymiary: średnica 7,5 cm, wysokość 9 cm objętość: 350 ml szczegóły: - Mlecznik do serwowania i spieniania mleka - ma uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania. - w środku ergonomiczna miarka co 50 ml.
- Oryginalny towar czeskiej firmy Orion. Jak spienić genialnie mleko? - Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać żeby nie było go zbyt dużo – spienione mleko rozszerzy swoją objętość dwukrotnie, więc musi posiadać dla siebie trochę miejsca.
- Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę – powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka. - Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
- Gdy mleko się już spieni i jego pojemność się rozszerzy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki temu podgrzejemy dolną warstwę mleka. - świetna temperatura to około 65°C – 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak.
Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
- Na koniec zastukajcie w dzbanek aby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte lub inną kawę. Https://upload.cdn.baselinker.com/products/12126/1002295442.jpg