Mlecznik z uchwytem wykonany ze stali nierdzewnej. Poręczny dziubek, który pozwoli odmierzyć odpowiednią liczba śmietanki albo mleka. Nadaje się z każdą zastawą stołową. PRZYDATNY - Mlecznik jest przydatny do serwowania albo podgrzewania mleka albo śmietanki do kawy.
Mlecznik ma rozmiary 9 x 6 x 6 cm i pojemność 150 ml. KonkretnY - wytworzony z najwyższej jakości stali nierdzewnej w metalicznym kolorze. Mlecznik jest mocny i wytrzymały. KomfortowY W używanIU - ergonomiczny dziubek, a także wygodny uchwyt, który ułatwi przenoszenie, a także nalewanie.
ergonomicznY - Mlecznik nadaje się do ubijania mleka, co pozwala stworzyć piankę mleczną do kaw z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte. OzdobnY - Mlecznik będzie stanowić piękną dekorację stołu i kuchni.
nadaje się do każdej zastawy stołowej. Dzbanuszek na mleko w całości stworzony ze stali nierdzewnej. Pozwoli odmierzyć odpowiednią ilość mleka albo śmietanki do ulubionej kawy. Bardzo przydatny do serwowania,na dodatek spieniania mleka.
pięknie przedstawia się na stole. Idealnie komponuje się z inną zastawą stołową. Oryginalny artykuł czeskiej producenta Orion. Produkowano zgodnie z europejskimi standardami. Jak spienić doskonale mleko? Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka.
Należy pamiętać żeby nie było go zbyt dużo – spienione mleko powiększy swoją objętość dwukrotnie, więc musi posiadać dla siebie trochę miejsca. Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę – powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią. Gdy mleko się już spieni i jego pojemność się zwiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki temu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
perfekcyjna temperatura to około 65°C – 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda.
Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący. Na koniec zastukajcie w dzbanek aby banieczki mleka nieco opadły.
Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte albo inną kawę.