Książka jest uzupełnieniem „Qmam kasze. Powrót do korzeni”. Gromadzi około 70 przepisów na bazie ryżu, quinoi, nasion chia, a także mąki z amarantusa, orkiszowej i szałwii hiszpańskiej. Znajdą się w niej także przepisy na potrawy z warzyw, owoców oraz kiszonki. Maia Sobczak przypomina momenty, które powodują u nas uczucie szczęścia, zwraca uwagę na to,odpowiednia dieta przyczynia się do prawidłowego samopoczucia. Otwiera na świeże smaki, zaraża swym sposobem patrzenia na jedzenie i świat, uczy zestawiać komponenty i generować własne kompilacje na bazie naturalnych rodzimych komponentów z dodatkiem przypraw i warzyw z całego świata. Inspiruje kuchnią, która w oczywisty sposób prowadzi do szczęścia.Przepisy są podzielone ze względu na sposób obróbki na żywioły: ziemia, jako matka wszelkiego, ogień (smażenie), woda (gotowanie) i powietrze (pieczenie czy surowe produkty). Pokazane jest także oddziaływanie mocnej obróbki termicznej na organizm.