Gdy dzień się wydłuża, a niskie zimowe temperatury zastępuje wiosenne ciepło, budzą się w nas świeże siły i pomysły.
Cieszą widoki świeżej zieleni, kwitnące sady, kolorowe przydomowe ogródki i NOWALIJKI.
Delikatne szparagi, bezkompromisowe kalarepki, chrupiące marchewki, słodki jak cukierki groszek wyznaczają smaki wiosny.
Gdy dodamy do tego różnorodność kiełków, zielone koktajle na bazie świeżych liści, np. Mięty czy szpinaku,
sałatki z dodatkiem CHWASTÓW, to wiosenne menu może zaskoczyć i zadowolić naprawdę każdego.
W kwietniu na straganach pojawia się do niedawna nieco zapomniany rabarbar, można od razu włączyć go do swej diety.
A potem czas na agrest i TRUSKAWKI niekwestionowany owocowy przebój wiosny.
Są przystępne od rana do wieczora, w dni powszednie i świąteczne, na każdym rogu i bezwzględnie trzeba to wykorzystać.
Zjadać je same na minimalistycznie, dodawać do sałatek i koktajli, deserów, a także jako bazę bądź wzbogacenie napojów, kompotów, ciast.
W wiosennej kuchni naprawdę dużo może się wydarzyć. Spróbujmy razem odkryć KULINARNE WALORY WIOSNY.
Pomogą w tym przepisy z tej książki. Są, i całkiem przystępne, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające niemało czasu.
I zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdym przepisie są wskazówki, jak go zmodyfikować.
A możliwości zmian jest bez dwóch zdań dużo więcej i z czasem każdy może dodać własna propozycję.
Życzymy powodzenia.