Robert Makłowicz, urodzony w 1963 roku w Krakowie, dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej, od niedawna także zawołany youtuber. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, wszakże w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych kierunków nie ukończył. Historią pasjonuje się od za każdym razem, zwłaszcza dziejami Europu Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii - cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją - od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csango), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli i mieszane), wina (niezbędnie grüner veltliner i pinot noir) i kuchnie (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny).DALMACJA. Książka kucharska po raz pierwszy ukazała się w roku 2016, niniejsze drugie wydanie zdaje nam się jeszcze spektakularniejsze, choć i pierwsze cieszyło się podziwm Szanownej Publiczności, gdyż się wyczerpało, czego i tym razem sobie życzymy. Tytuł Dalmacja Książka kucharska wyd. 2 Autor Robert Makłowicz Wydawnictwo Wysoki zamek EAN 9788396010742 ISBN 9788396010742 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 200 Format 19.2x25.2x1.9 cm Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 2 Waga 0.766 kg