Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę". Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami.
Od powstańczej „plujki" po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Poprzez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała przeróżnym wpływom. Teraz odnajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru.
Wszystko to stwarza zaskakująco eklektyczny, lecz i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji.
Albo też… stworzyć „małą Warszawę" u siebie w kuchni. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.