Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania, o jakich frykasach marzył w więzieniu i dlaczego nigdy nie doszło do konsumpcji hrabalowskiego faszerowanego wielbłąda - ta książka jest dla Was.
Jeśli nie jesteście tego wszelkiego ciekawi, lecz lubicie gotować, interesuje Was kuchnia czeska i ogólnie dobra kuchnia - ta książka jest dla Was. Jeśli nie macie poczucia humoru albo nie rozumiecie, dlaczego w latach siedemdziesiątych obywatel bloku wschodniego nie miał jak dodać limonki do guacamole - ta książka nie jest dla Was.
Havel od kuchni to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o dużo więcej sprytu obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta - który byłszanowanym i zapalonym kucharzem - okrasił anegdotami i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský.
wyszukamy tu konwencjonalne czeskie dania jak polędwica w śmietanie, smażony ser czy świąteczne rogaliki waniliowe, nie zabraknie także bardziej egzotycznych potraw. Zjedzmy więc po prezydencku - posiadając w pamięci, iż ten akurat prezydent był konkretnie zamieszany w teatr absurdu.
Michael Žantovský (ur. 1949) - czeski dyplomata, polityk, tłumacz, dziennikarz i pisarz. Absolwent psychologii. Współzałożyciel ruchu Forum Obywatelskie, po aksamitnej rewolucji pełnił funkcję rzecznika prasowego Václava Havla i dyrektora kancelarii prezydenckiej.
Był ambasadorem Republiki Czeskiej w Stanach Zjednoczonych, a także w szerokiej Brytanii i Izraelu. Od 2015 roku jest dyrektorem Biblioteki Václava Havla. Napisał m.in. Biografię Woody'ego Alena i Václava Havla.
Havel od kuchni jest jego najnowszą książką.