Alchemia pożywienia to szerokie źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożwienia. Precyzyjny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona, produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi dobór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swego organizmu zgodnie z jednostkowymi potrzebami.
Autorka namawia do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowanego tak, aby jak najpełniej użyć zawarte w nim cenne komponenty. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności.Zdaniem Autorki pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy.
Natomoast żywy biologicznie pokarm gwarantuje człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy posiadać to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych.dopełniającą atrakcją tej pozycji jest załączona płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba.