Kontynuacja bestsellerowej Kuchni polskiej bez pszenicy z przepisami na Boże Narodzenie i obszernanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!
Kalendarz aż puchnie od przeróżnych unikatowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują wielbicieli. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z rozmaitych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki - wszystkie te smakołyki, i sporo innych obecnych na polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery i przydatne przepisy podstawowe, np. Na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Wszystko bez glutenu, cukru i destrukcyjnych E-dodatków, a niejednokrotnie także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z użyciem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę i z ograniczeniem niedużo wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk, a także skrobi. Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się na ogół tylko raz w roku (np. Kutię, kompot wigilijny, paschę czy sporanocnego baranka), ale większość nieprzeciętnie wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta!
Ponad 250 starannie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania konwencjonalnie kojarzone z polskimi świętami i uroczystościami -, a także mnóstwo ciekawych nowych przepisów, do zastosowania w codziennej kuchni domowej
Kolejna książka dwóch polskich propagatorek bezglutenowego, zdrowego gotowania i odżywiania