Jaka jest klasyczna kuchnia tajska oprócz tego, iż uchodzi za najkorzystniejszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest jeszcze pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, iż podobnie jak inne kuchnie narodowe jest tak naprawdę wielokulturowa. Jest oparte jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza oryginalny smak. Bazując na tym, co świeże i sezonowe, tradycyjne i postępowe zarazem, kuchnia tajska jest pyszna i zdrowa.
Izabella Wit-Kossowska dziennikarka, redaktorka. Fascynują ją ludzie i ich historie. Uważa,prawidłowe pytania są lepsze aniżeli łatwe odpowiedzi. Nie może żyć bez jazzu, papryczki chili i kawy, o której napisała książkę Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata (Wydawnictwo SBM, 2021). Wszędzie, gdzie może znaleźć jednak jedną z tych rzeczy, jest u siebie. Także w Tajlandii.