Uzyskanie czy też utrzymanie słusznej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych jednocześnie na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) też poprawy stanu zdrowia.
W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt wielka masa ciała może zmniejszyć szybkość albo ograniczyć wydolność organizmu, rozszerza również ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała nieraz w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach.
Z informacji wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi", czyli regulacji masy ciała dzięki najróżniejszym metodom żywieniowym i praktykom posiadającym na celu zmianę składu ciała w zróżnicowanym czasie i zakresie.
Książka ta dedykowana jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują rozmaite warianty żywieniowe, techniki, a także mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie albo redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie.
dodatkowo opisują metody i zabiegi używane poprzez sportowców i wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili w dodatku uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk użytkowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw.
uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter poręczny – to zbiór wydajnych wskazówek i potężnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.