Divella riso Carnaroli to ryż o krótkich i pulchnych ziarnach, rewelacyjnych do risotto. Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Jest uważany za jeden z najkorzystniejszych odmian ryżu, wspaniały do wszelkiego typu risotto. Carnaroli nazywany jest "kawiorem ryżu". Ziarna Carnaroli są większe od większości odmian ryżu białego, ale mimo to są jednakowo kremowe i mają konkretną konsystencję po ugotowaniu. prosto wchłania wodę, a kremowa konsystencja i wyjątkowy smak utrzymuję się podczas gotowania. Ryż Carnaroli jest w głównej mierze droższą odmianą większości popularnych rodzajów, natomiast bez wątpienia warto zapłacić odrobinę wiecej i cieszyć się nieprzeciętnie udanym i aromatycznym risotto. Konwencjonalnie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu - Arborio, gdyż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.
Włoska marka Divella powstała w 1890 roku, kiedy to Francesco Divelli stworzył swój pierwszy młyn do mielenia pszenicy w Rutigliano, niepokaźnym miasteczku rolniczym w prowincji Bari we Włoszech. Divella jest jednym z najistotniej znanych producentów makaronu z pszenicy durum.
Divella to symbol prawidłowego smaku i wysokiej jakości.
Waga netto: 1kg