Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Gotowało się z tego, co było akurat przystępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie.
Potrawy przyrządzane z przystępnych w regionie części są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni. Wyrusz w niezwykłą kulinarną podróż w duchu „cudze chwalicie, swojego nie znacie”.
Wybierz się w oryginalną kulinarną podróż po Polsce. Książka podzielona jest na cztery segmenty: wiosnę, lato, jesień i zimę. Wynajdziesz w niej przepisy na nieprzeciętne dania z lokalnych komponentów, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku.
Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane – za każdym razem jednak konkretnie osadzone w realiach czasu i regionu. Polska to piękny kraj, który ma Ci do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda.
Biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile. Tytuł Cztery pory roku na Polanie Smaków Autor Andrzej Polan Wydawnictwo Słowne (dawniej Burda Książki) EAN 9788382510010 ISBN 9788382510010 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 200 Format 20.4x26x3 cm Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.4 kg