Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma potężnie zaczerwienione policzki? To mogą być objawy alergii - jednej z typowo występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne komponenty pożywienia, dotyka równocześnie dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym - podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych i oferuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci, a także dorosłych uczulonych m.in. Na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego. Mamy nadzieję, iż Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i najczęściej zdrowych dań.