Włoska radość zaklęta w rożku Przenieś się do słonecznej Italii, zatrzymaj się na rozgrzanych schodach toskańskiego miasteczka, zmruż oczy, wpatrując się w lazurowe morze Ligurii, wsłuchaj się w gwar uliczek Neapolu, usiądź przy stoliku drobnej rzymskiej gelaterii.
70 prostych, lecz wyrafinowanych przepisów na prawdziwe włoskie gelato szafran i wanilia ricotta z czekoladą i czarnym pieprzem nuta mandarynki biała czekolada z lawendą czarny bez z ogórkiem i ginem Smaki, w których zakochała się Nigella Lawson.
Przekonaj się, jak z łatwością można przygotować ciekawe lody, sorbety, granitę czy semifredo i jak niewiele części potrzeba,radować się specyficznym smakiem włoskiego lata. Oprócz przepisów na lody, o smakach równocześnie tradycyjnych, jak i wyszukanych, w książce wyszukasz także receptury na domowe rożki, profiterolki, sgroppino, affogato, trufle i wybitny sos czekoladowy.
Dla wszystkich wielbicieli lodów, czyli – nie oszukujmy się – dla każdego z nas „Must have wszelkich miłośników lodów". Nigella Lawson