To zdumiewające, iż 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia.
- Państwowy Instytut Onkologii
Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia użytkowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, lecz może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak widoczny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dopasowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.
Książka Mike’a Herberta to doskonale napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia oporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia.
W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od , a także program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.
Podtytuł: Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka
Tytuł oryginału: The Chemotherapy Diet: 5 Steps to Staying Healthy During Cancer Treatment
ISBN: 9788365170385
Kod paskowy: 9788365170385
Autorzy: Herbert Mike
Tłumaczenie: Oślizło Ryszard
Wydanie: 1
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 42159
Miejscowość: Białystok
liczba stron: 264
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
PKWiU: 58.11.1
Format: 14.5x20.5cm
Głębokość (mm): 15
Waga: 0.255
Język oryginału: angielski
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka