Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książkaPiwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadkujest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim.
Omawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją, a także zróżnicowaniem gatunkowym wytworzonego piwa. Zjawiska te nie ominęły ponadto Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji perfekcyjnych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o szanowanej renomie warzono nie tylko w obszernych ośrodkach,dodatkowo w niepokaźnych i przeciętnych miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków – miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony i godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku „złoty wiek" w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku.
Książka wydana w wersji polsko-angielskiej.
Mecenasem wydania jest Browar Piotrków.