Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować – stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa.
Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i dane o takich lokalach, a w biogramach – fragmentaryczne informacje o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się,mnóstwo rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji.
Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy posiadają chęć poszukać więcej informacji, nakłaniamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy albo notatki ulepszające przekazane receptury.
Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku.
Tytuł Kuchnia i kultura. Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3 Autor Opracowanie zbiorowe Wydawnictwo EMG EAN 9788363464295 ISBN 9788363464295 Kategoria Historia\Historia Polski liczba stron 164 Format 14.8x21x1.2 cm Rok wydania 2020 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1 Waga 0.342 kg