Forma silikonowa do pieczenia babki. Stworzona ze 100% silikonu asygnowanego do kontaktu z żywnością, dzięki temu formy są bardziej stabilne i trwalsze. Ekonomiczna: ulepszoną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał zapewnia równomierne pieczenie łatwe odchodzenie wypieku od ścianek funkcjonalna: Nie wymaga natłuszczania przystępne przechowywanie niepodatna na zabrudzenia Nie odbarwia się Nie chłonie zapachów przystępna w czyszczeniu i pielęgnacji przypasowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura wykorzystywania od -40°C do 250°C Bezpieczna: Neutralna dla jedzenia nadaje się do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki wymiary: 27,5 x 24 x 11 cm Formy silikonowe są udoskonalone niżeli blachy, naczynia ceramiczne albo szklane formy bowiem są bardziej uniwersalne i posiadają więcej zastosowań.
Można używać je do wszystkiego: ciast, ciasteczek, pizz, zapiekanek jak też pasztetów i pieczeni, mięs można także w nich piec pieczywo. W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła przede wszystkim mają dekoratywny zarys i cieszą oczy kolorem.
parametry form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, świetnie nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi nawet do 250oC ( w zależności od producenta) nieistotne, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem albo bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, by nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.
- W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a choćby mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są odporne na tzw.
szok cieplny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak jeszcze myć w zmywarkach.
4. Dzięki rozciągliwości, formy zajmują mało miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon szczególnie momentalnie stygnie, dzięki czemu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.
6. Ich zaletą jest również oszczędność energii. Silikon prawidłowo przewodzi ciepło, co sprawia, iż czas pieczenia w tych formach jest krótszy aniżeli w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą.
Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta albo potrawy nie marnotrawiąc kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy łatwo umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, starczy przetrzeć miękkim zmywakiem.
Silikon momentalnie schnie.