Forma silikonowa do pieczenia chleba, keksu, pasztetu
wyprodukowane z 100% silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, dzięki temu formy są bardziej jednostajne i trwalsze.
Ekonomiczna:
lepszą cyrkulację ciepła i zimna
Do 20% krótszy czas pieczenia
Materiał zagwarantuje równomierne pieczenie proste odchodzenie wypieku od ścianek
praktyczna:
Nie wymaga natłuszczania
Łatwe przechowywanie
Daje się zwijać i rolować
odporna na zabrudzenia
Nie odbrawia się
Nie chłonie zapachów
Łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji
dopasowana do mycia w zmywarce
Trwała:
Nie odkształca się
Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu
Temperatura wykorzystywania od -40°C do 250°C
Bezpieczna:
posiada atest inspektora sanitarnego
Neutralna dla jedzenia
pasuje do:
Piekarnika
Kuchenki mikrofalowej
Lodówki
Zamrażalnika
Zmywarki
rozmiary: 25 x 13 cm
atrybuty form silikonowych:
1. Formy silikonowe są uniwersalne, idealnie nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC.
- Temperatura górna wynosi choćby do 250oC ( w zależności od producenta) nieistotne, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem albo bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, by nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.
- W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a choćby mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie wywołują odkształcania się form, ani ich roztapiania.
2. Formy silikonowe są niepodatne na tzw. Szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika.
3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchni mikrofalowych jak w dodatku myć w zmywarkach.
4. Dzięki elastyczności, formy zajmują niedużo miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni.
5. Silikon bardzo prędko stygnie, dzięki temu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.
6. Ich zaletą jest dodatkowo oszczędność energii. Silikon należycie przewodzi ciepło, co powoduje, iż czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%.
7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą. Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta albo potrawy nie marnotrawiąc kształtu przy wyjmowaniu.
8. Formy z łatwością umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, starczy przetrzeć miękkim zmywakiem. Silikon ekspresowo schnie.