Forma silikonowa do pieczenia babki. Wytwarzana ze 100% silikonu dedykowanego do kontaktu z żywnością, dzięki temu formy są bardziej zrównoważone i trwalsze. Ekonomiczna: udoskonaloną cyrkulację ciepła i zimna Do 20% krótszy czas pieczenia Materiał zagwarantuje równomierne pieczenie proste odchodzenie wypieku od ścianek użyteczna: Nie wymaga natłuszczania nietrudne przechowywanie niepodatna na zabrudzenia Nie odbarwia się Nie chłonie zapachów nietrudna w czyszczeniu i pielęgnacji dopasowana do mycia w zmywarce Trwała: Nie odkształca się Pod wpływem temperatury wraca do pierwotnego kształtu Temperatura używania od -40°C do 250°C Bezpieczna: Neutralna dla jedzenia pasuje do: Piekarnika Kuchenki mikrofalowej Lodówki Zamrażalnika Zmywarki wymiary: 27,5 x 24 x 11 cm Formy silikonowe są udoskonalone niż blachy, naczynia ceramiczne albo szklane formy bowiem są bardziej uniwersalne i mają więcej zastosowań.
Można używać je do wszystkiego: ciast, ciasteczek, pizz, zapiekanek jak w dodatku pasztetów i pieczeni, mięs można także w nich piec pieczywo. W przeciwieństwie do blach, ceramiki i szkła na ogół mają dekoratywny zarys i cieszą oczy kolorem.
atrybuty form silikonowych: 1. Formy silikonowe są uniwersalne, genialnie nadają się do niskich jak i wysokich temperatur. Standardowo formy wytrzymują temperaturę od -40oC do +250oC. - Temperatura górna wynosi choćby do 250oC ( w zależności od producenta) nie ma znaczenia, czy będziemy piec w piecyku elektrycznym z termoobiegiem lub bez, czy w gazowym, choć warto pamiętać, żeby nie stawiać form tuż nad palącym się płomieniem.
- W formach można przyrządzać także dania wymagające chłodzenia, a choćby mrożenia. Niskie czy wysokie temperatury nie powodują odkształcania się form, ani ich roztapiania. 2. Formy silikonowe są odporne na tzw.
szok termiczny. Wytrzymują gwałtowne zmiany temperatur i tak po wyjęciu z zamrażalnika można włożyć formę od razu do piekarnika. 3. Można ich używać do piekarników, zamrażarek, lodówek, kuchenek mikrofalowych jak dodatkowo myć w zmywarkach.
4. Dzięki elastyczności, formy zajmują niewiele miejsca przy przechowywaniu, co równa się z oszczędnością miejsca w Twojej kuchni. 5. Silikon wyjątkowo ekspresowo stygnie, dzięki temu już po upływie 2 min od wyjęcia z gorącego urządzenia, można bezpiecznie dotykać formę.
6. Ich zaletą jest na dodatek oszczędność energii. Silikon dobrze przewodzi ciepło, co sprawia, że czas pieczenia w tych formach jest krótszy niż w innych o 10-20%. 7. Potrawy nie przywierają, a co najważniejsze form silikonowych (oprócz pierwszego razu po zakupie) nie trzeba ich natłuszczać przed pieczeniem, co czyni Twoją kuchnię zdrowszą.
Wyjęcie produktów z formy nie sprawi kłopotów, ciasta albo potrawy nie trwoniąc kształtu przy wyjmowaniu. 8. Formy prosto umyć pod bieżącą wodą albo w zmywarce. Nie trzeba ich szorować, starczy przetrzeć miękkim zmywakiem.
Silikon szybko schnie.